ias insida

shopping inredning familjeliv

Folkets tårta

Publicerad 2010-06-15 09:55:38 i Allmänt

Branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer har tillsammans med Nordic Sugar
tagit fram Folkets bröllopstårta. Den ska säljas på konditorier från Ystad till Haparanda och
för varje såld tårta skänks 10 kr till Kronprinsessparets bröllopsstiftelse.

Ni som tycker om att baka kan prova Dansukkers version av receptet.



Kaka
50-75 g rumsvarmt smör
2 ägg
2 dl Dansukker Strösocker
3 dl vetemjöl*
2 tsk bakpulver
1 msk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
1 dl vatten

Jordgubbskompott
250 g (1/2 liter) jordgubbar
saft från 1 citron
2 1/2 dl Dansukker Gelésocker Multi

Mandelkrisp
2 dubbeldaim krossad

Vaniljkräm
4 äggulor
3 dl mjölk
1 msk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
3/4 dl Dansukker Strösocker
1 msk potatismjöl
2 dl vispgrädde
2 dl kvarg eller kesella

Sockerpasta
1 1/2 tsk gelatin + 2 msk kallt vatten
15 gr kokosfett
1/2 dl Dansukker Vit Sirap
7 dl Dansukker Florsocker

Garnering

100 g vit choklad
Dansukker Florsocker
Godisbitar/praliner
Eventuellt prinsesskrona, finns i leksaksaffärer

* vetemjölet kan ersättas av samma mängd glutenfri mjölmix

Kaka

Vispa ägg och socker lätt och pösigt. Tillsätt smöret i klickar och vispa in det i smeten. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i äggsmeten växelvis med vattnet. Häll upp i en smord och bröad springform, cirka 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i 175° i cirka 25 minuter. Låt svalna innan kakan delas i två bottnar.

Kompott

Skölj och skiva jordgubbarna. Blanda jordgubbar, citronsaft och gelésocker i en kastrull och sjud under omrörning tills det börjar koka. Koka i en halv minut. Låt svalna.

Kräm

Blanda ägg, mjölk, vaniljsocker, socker och potatismjöl i en kastrull och sjud på svag värme under omrörning. Vispa grädden till fast skum och vänd ner i vaniljkrämen tillsammans med kvargen/kesellan när krämen svalnat.

Sockerpasta

Häll vatten och gelatin i en kastrull och värm tills gelatinet är smält. Tillsätt kokosfettet och låt även detta smälta. Tillsätt sirapen. Låt svalna i 15 minuter. Sikta florsockret i en skål och häll den avsvalnade vätskan över. Knåda tills det är en slät massa. Lägg massan i en plastpåse så att den inte torkar.

Gör ren springformen och lägg i en av bottnarna. Lägg en tredjedel av vaniljkrämen på bottnen och därefter jordgubbskompotten. Bred ut kompotten över bottnen nästan ända ut till kanten. Strö daimkrosset över fyllningen. Lägg på den andra bottnen. Fyll på med resten av krämen och jämna till den. Ställ i frys i en timme. Under tiden vispas resten av grädden till fast skum och sockerpastan kavlas ut tunt till en stor cirkel. Bred den vispade grädden över kakan. Klä hela kakan med sockerpastan och skär rent runt tårtan.

Smält chokladen över vattenbad och fyll den i en spritspåse av plast. Spritsa ut ett trevligt mönster på tårtan. Dofta över florsocker. Garnera efter tycke.

Kommentarer

Postat av: Malin

Publicerad 2010-06-15 10:42:53

Är det en sån du bjuder på ikväll? :)



KRAM

Postat av: Ia

Publicerad 2010-06-15 14:45:28

Tyvärr, men jag önskar att jag hade hunnit det.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela